Kirjekyyhky matkusti Kanarialta Ouluun

Yleinen

KUVA: Messi-kyyhkyn omistaja Mehmet Cevirel. MTV-UUTISET

 Kirjekyyhky piiloutui lentokoneen laskutelinetilaan ja matkusti Kanarialta Ouluun – hirmuisesta paineesta ja kylmyydestä selvinnyt Messi elää nyt onnellista elämää poikastensa kanssa

 Julkaistu 30.03.2020 06:01, mtvuutiset.fi/artikkeli

Viime vuonna Kanarian Teneriffalta Suomeen lentokoneen laskutelinetilassa matkustanut kirjekyyhky voi hyvin Oulun Haukiputaalla.

Kyyhkynen nousi suomalaisten tietoisuuteen, kun useat mediat uutisoivat sen erikoisesta matkasta Euroopan pohjolaan. Yli kuusi tuntia kestänyt matka jopa 60 asteen pakkasessa ja sekä ilmanpaineessa eivät hidastaneet linnun matkaa, muistelee Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen hoitoringin vetäjä Ari-Pekka Auvinen MTV Uutisten haastattelussa viimevuotisesta tapauksesta.
– Kyyhkynen voi ilmeisesti vaipua horroksenkaltaiseen tilaan, jolloin sen hapen tarve vähenee. Kesti kolme vuorokautta, ennen kuin lintu alkoi saada voimia takaisin, kertoo Auvinen, joka toimii myös Suomen ympäristökeskuksen tutkijana.
Aluksi arveltiin, että lintu palautettaisiin omistajalleen Espanjaan, mutta omistaja kieltäytyi sen vastaanottamisesta.
– Omistaja löydettiin Kanarialla asuvan suomalaisnaisen avustuksella, mutta omistaja ei osoittanut kiinnostusta linnun palauttamiselle, vaikka lentoyhtiö olisi vienyt kyyhkyn ilmaiseksi takaisin, Auvinen kertoo.

Uusi koti löytyi lintuharrastajan luota

Gran Kanarialta ensin Teneriffan lentoasemalle lentänyt ja sieltä Suomeen lentokoneella matkaansa jatkanut kirjekyyhky päätyi lopulta asumaan Oulun Haukiputaalle kyyhkyharrastaja Mehmet Cevirelin luokse. Cevirel otti yhteyttä yhdistykseen, ja kertoi, että hän haluaisi ottaa kyyhkyn, jos kukaan muu ei sitä huolinut.

Messiksi nimetty kirjekyyhkynen on sittemmin jatkanut perhettä uudessa kodissaan. Kyyhkyskavereita Cevirelin linnunkopissa Messillä on 37 kappaletta.

– Nykyään Messillä on kaksi poikasta, ja ne ovat noin vuoden ikäisiä. Kyyhkyset vapautetaan päivittäin aamulla ja iltapäivällä, ja Messi käy lentämässä muiden mukana muutaman kilometrin ja palaa sitten syömään ja juomaan, Cevirel kertoo Messin elämästä.

– Kerran se on yrittänyt lähteä lentämään takaisin kotiinsa Espanjaan, mutta se tuli takaisin. Ei se uskaltanut lähteä kotia asti lentämään, koska Espanja on niin kaukana, Cevirel nauraa Messin vauhdikkaista tempuista.

Cevirel on aktiivinen kirjekyyhkyharrastaja. Hän muutti Turkista Suomeen työn perässä vuonna 2004, jonka jälkeen oman kyyhkyn hankkiminen oli pitkäaikainen unelma. Ensi kesänä Cevirel suunnittelee osallistuvansa Messi-kyyhkyn kanssa kyyhkykilpailuun.

– Tämä on hieno harrastus. Voi olla kotona ja samalla ulkoilla lasten kanssa, eikä tarvitse ajaa autolla erikseen harrastamaan. Tämä on tällainen mukava kotiharrastus, Cevirel päättää.

Liittyvät julkaisut

0 kommenttia

TAATTUA LAATUA

MAKOISA MENU

SOITA JA TILAA:

(08) 522 0122